Olej lniany – właściwości zdrowotne o jakich warto wiedzieć

olej lniany

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w starożytności. Stosowane były przez Greków i Rzymian. Praojciec medycyny – Hipokrates – polecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i zapalenia błon śluzowych. Warto wzbogacić swoją dietę w zdrowy produkt z lnu – olej lniany. Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Mahatma Gandhi podkreślał: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Najnowsze badania naukowe w pełni potwierdzają wartość zdrowotną nasion lnu. Najważniejszą ich zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.

Olej lniany

Olej pozyskiwany z nasion lnu jest uznawany przez lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych, dostępnych obecnie na rynku tłuszczów roślinnych. Ostatnie badania wykazały, że jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin niezwykle ważnych dla organizmu. Potwierdzono również, że jest lekiem na powszechnie występujące dziś choroby cywilizacyjne. Cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko wśród fanów zdrowego odżywiania, ale i tych, którzy borykają się z poważnymi chorobami serca i układu krążenia.

oleje lniane - czy są zdrowe i dlaczego

Olej lniany – właściwości

Olej lniany to przede wszystkim cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Ich działanie polega na obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, jednocześnie zwiększając stężenie jego „lepszej” frakcji HDL. Do tej grupy związków należą również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są one wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To między innymi kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3). Kwasy te są związkami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju, szczególnie młodych organizmów i warunkiem zachowania zdrowia u osób dorosłych. Odpowiedzialne są między innymi za utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia oraz zahamowanie rozwoju miażdżycy. Zawarta w oleju lnianym witamina E, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmożoną produkcją szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Przeciwutleniacze mają zdolność nie tylko zabijania tych szkodliwych związków, ale także zmniejszania szkód jakie zdążyły wyrządzić w ciele człowieka. Wolne rodniki powstają na skutek wpływu na organizm niekorzystnych warunków zewnętrznych jak zanieczyszczenia powietrza, nieunikniony codzienny stres, palenie tytoniu czy zła dieta. Ich działanie polega na zaburzeniu struktury DNA, zmniejszeniu odporności organizmu na infekcje, zaburzeniu pracy mózgu i innych narządów. To między innymi właśnie one odpowiedzialne są za powstawanie zmian nowotworowych. Witamina E jako naturalny przeciwutleniacz wymiata je z organizmu zapobiegając tym samym licznym powikłaniom zdrowotnym. Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i rozwój płodu, a jej niedobór może powodować uszkodzenie systemu nerwowego, zwiększenie podatności na infekcje, anemię i ogólne zmęczenie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *